Min hamburger 2020
Å smelle sammen en hamburger er lett. Men likevel så smaker en hamburger på de gode sjappene ofte bedre.
Jeg har vært innom hamburger flere ganger her. Den blir aldri perfekt. Den kan alltid bli bedre.
Noen triks må til for å øke kvaliteten og smaken, og en utvikler dette gjennom årene. Det blir jo spist noen burgere her i huset.
Her er min hamburger i 2020, den jeg hiver sammen på kort tid når lysten er tilstede. En hamburger jeg synes, i all ydmykhet, smaker helt fortreffelig!
Jeg vet at det å diskutere en hamburger, er omtrent som å diskutere pizza. Alle har en mening, få mennesker er enige. Så derfor holder jeg meg til å si at dette er MIN “go to” hamburger i hverdagen. Og jeg er veldig fornøyd med den.
Den første diskusjonen begynner med kjøttdeigen en bør bruke.
Jeg mener at den bør inneholde en god del fett. Fett gir smak og hamburgeren blir saftigere. Derfor holder jeg meg langt unna karbonadedeig.
Skal en slå på stortrommen, så tar en seg en tur til en slakter, og får han/hun til å kverne høyrygg (eller kverner selv). Høyrygg gir en utrolig god smak nettopp på grunn av det naturlige fettet den inneholder.
I tillegg kan en tilsette ca. 20% svinekjøttdeig. Svinekjøttdeig gir da den ekstra fyldige smaken (umami). De som vinner store bbq konkurranser i USA, har nesten alltid svinekjøtt i sine hamburgere. Og de vet hva de griller 🙂
Men siden de fleste av oss hiver sammen en burger i all hast, også jeg, er helt vanlig kjøttdeig helt ok for en hasteburger. Du kan finne såkalt familiedeig, som inneholder svinekjøtt, og den er også veldig bra å bruke.
Det som trengs til 2-3 burgere er:
- 400 gram kjøttdeig
- 2 ss worchestersaus
- 1 ss soyasaus
- 1 ss hvitløkpulver
- 1/2 ts rosmarin
- 1/2 ts timian
- 1/2 ts basilikum
- 1/2 ts oregano
- 1/2 ts salt
- Grovmalt pepper
- Hamburgerbrød
- Tilbehør (Ost, salat, løk, tomat, majones, pommes frites, mm.)
- Olje til steking
Bland sammen kjøttdeig, worchestersaus, soyasaus og alt krydder unntatt grovmalt pepper.
De fleste har fått med seg at worchestersaus er viktig. Ja kanskje det viktigste i en god hamburger. Men litt soyasaus gjør også mye for å få til en god smak.
Krydderet her er også viktig for å gi en fyldig og god burger. Men en må passe på at det ikke blir for mye. For mye rosmarin, så smaker det lam, for mye oregano, så smaker det pizza.
En diskusjon når det gjelder krydder, er ofte primadonna kokker som ikke liker, ja nekter i det hele tatt å bruke hvitløkpulver.
Du må gjerne rive/mose litt fersk hvitløk oppi denne kjøttdeigen om du vil gi den mye hvitløksmak. Men selv om du gjør det, ha oppi hvitløkspulver. Hvitløkspulver gir ikke noen god hvitløksmak, det er jeg helt enig i. Men den gir en god umami smak. Jeg bruker generelt mye hvitløkpulver i mat. Men jeg bruker det aldri for å få en smak av hvitløk. Logisk? Sikkert ikke, det bare er sånn.
Og jeg bruker aldri egg eller mel i min burger. Fettet holder den sammen. En skal ikke spe ut kjøttdeig til en hamburger. Da blir det karbonade.
Om du har tid, la den ferdig blandede kjøttdeigen ligge i kjøleskapet noen timer med plastikk over, så smakene kan sette seg litt.
Så var det bare å forme hamburgeren. Den må ikke bli for tykk, og ikke for tynn. Jeg tenker at en -1- drøy cm er greit.
Blir den for tynn, blir den tørr, samtidig som om den blir for tykk, kan den lett bli litt for lite stekt. Har du kvernet egen kjøttdeig, er ikke dette et problem, da bør den stekes medium. Men har du kjøpt ferdig kjøttdeig, uten å vite helt hvor den kommer fra, er det greit å gjennomsteke den.
Her har jeg et lite triks.
Lag en liten grop midt i burgeren. Den siden med gropen skal da legges ned først så det skaper en liten lomme. Dette sikrer at burgeren blir lettere gjennomstekt.
Sørg for at stekepannen med olje holder medium til sterk temperatur. Strø rikelig med grovmalt pepper på, og stek burgeren ferdig.
Er du redd for pepper? Ikke vær det. Stekt grovmalt pepper er ikke sterkt, men gir en god stekesmak. Det er derfor jeg alltid har det på, ikke inni kjøttdeigen.
1-2 minutter før servering, ha på ost om ønskelig. Snu først burgeren så den varmeste siden er opp før du legger osten på. Den smelter da umiddelbart. Må gjerne investere i en god cheddar her om du kan/vil.
Det var det. Så var det tilbehør da.
Majones smøres på hamburgerbrødene. Majones hører med, det gir en god balanse. Salat, tomat og rå løk må alltid være med. Så kan en diskutere sylteagurk, bacon, ja hva som enn frister den dagen.
Hamburgerbrødene må ristes. Det gir brødene en god smak, samtidig som de ikke tiltrekker seg så mye fuktighet.
Så er da spørsmålet om den består min “hamburger test”. Den testen er enkel. En knallgod hamburger trenger ikke ketchup. Ketchup skjuler god smak. Må du ha på ketchup, er hamburgeren ganske enkelt ikke god nok.
Denne synes jeg består.