Kjøttboller Provence
Kjøttboller Provence er et flott navn. Egentlig kan det bety så mangt når det gjelder mat. Hovedsaklig kommer uttrykket Provence fra Frankrike og betyr at maten kommer fra provinsen. Det vil igjen si, fra ut på landet. Og der ble maten laget med det en hadde for hånd, men med kjærlighet og god tid.
I moderne tid, forbinder en Provence ofte med Provence krydder, som hovedsaklig består av urtene rosmarin, timian, basilikum, oregano og estragon. Men jeg mener også at vin hører med. Helst rødvin. Og det er det jeg har brukt her.
Til 3 gode prosjoner brukte jeg følgende:
- 400 gram svinekjøttdeig
- 2 løk
- 4 fedd hvitløk
- 3-4 gulrøtter
- 0,5 liter rødvin (gjerne vin som har blitt sur)
- 0,5 l vann
- 1 kjøttkraft terning
- 1 ts timian
- 1 ts rosmarin
- 1/2 ts estragon
- 1 ts basilikum
- 1/2 ts oregano
- Salt og grovmalt pepper
- 2 ss potetmel
- 1 egg
- 2 ss hvetemel
- 2 dl melk
- Olje til steking
- Ønsket tilbehør
Først og fremst må en ordne kjøttdeigen. Finhakk 1 løk. Kna det sammen med kjøttdeigen, egget, potetmel og 1 ts salt og 1 ts grovmalt pepper. Om den er veldig myk eller rennende, tilsett litt mer potetmel for å gjøre den fastere og mer håndterlig.
Skjær den andre løken i skiver og finhakk eller mos hvitløken.
Fres løken og hvitløken i ca. 1 minutt i en kjele på medium varme sammen med basilikum, estragon, timian, oregano og rosmarin.
Ja du kan selvsagt kjøpe ferdigblandet Provence krydder i stedet for de enkelte urtene.
Mens det småfreser, lager du kjøttboller og har de oppi kjelen. Jeg pleier å bruke en spiseskje som jeg dypper i vann, og former kjøttbollene med hånden og skjeen.
Trekk kjelen til siden om du synes løken freser for mye og du ikke er rask nok til å forme kjøttbollene.
Når alle kjøttbollene er formet og i kjelen, sørg for at de brunes på alle sider. Du må nok bruke en stekespade litt forsiktig og flytte litt på de og løken.
Når de er brunet, hell oppi vin, vann og kjøttkraft terningen. Skrell gulrøttene og del de opp i skiver og ha oppi. En kan selvsagt bruke andre eller flere grønnsaker.
Rør forsiktig rundt, og la det hele småkoke i 1 drøy time.
Smak på kraften, og tilsett salt og pepper etter smak.
Så er det på tide å jevne det hele. I et glass med lokk eller lignende, bland sammen mel og melk, og rist godt. Om du ikke vil bruke melk, kan du fint bruke vann i stedet.
Tilsett jevningen litt etter litt mens det småkoker, så du får ønsket tykkelse. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye jevning du trenger, da det vil avhenge av flere faktorer som hvor mye har fordampet, fettet i kjøttdeigen som har lekket ut osv.
Så er det bare å servere med ønsket tilbehør.
Her var ikke jeg i tvil. Potetstappe måtte til. Det er noe med en god saus og stappe som jeg aldri blir lei. Også hadde jeg noen aspargesbønner. Og brød. Brød til å skrape tallerken fri for saus må også til.
Mmmm godt!!!! Her er det mye smak!