Hjemmelaget Tajin krydder

Tajin er muligens den beste krydderblandingen jeg noensinne har smakt. Men her til lands er den nesten umulig å få tak i. Så da laget jeg det fra bunn av.

Jeg smakte Tajin krydderblanding første gang på 90 tallet i USA. Jeg husker det så godt. Tajinkrydret kylling. Det var bare så godt, så nytt, så spennende. Den treffer alle smaksløkene, samtidig!! Spør du en meksikaner hva det kan brukes til, sier de alt. På frukt, fisk, kjøtt og grønnsaker. På alt. Jeg kan ikke bekrefte alt det. Men jeg har enda ikke funnet et sted det ikke passer.

Tajin dukket først opp på 80 tallet i Mexico. Oppskriften på krydderet stammer fra oldemoren til en kar ved navn Horacio Fernández, som startet å selge familiens hemmelig oppskrift. Etter hvert ble det en hit i USA også.

Hva gjør dette krydderet så spesielt? Vel, det har en spiss, søt, sur, salt, fruktig smak. Samtidig! Den setter nærmest fyr på alle smaksløkene i munnen. Sjeldent har jeg smakt noe så komplisert godt, men likevel så enkelt å like.

Så nå har jakten min på denne krydderblanding vart lenge nok. På tide å lage det selv.

Det mest irriterende med alt, er at det er faktisk ganske enkelt å lage hjemme. Når jeg fant ut av dette, måtte jeg slå meg selv i pannen flere ganger mens jeg gulpet opp en “DUH” i beste Homer Simpson stil. Hadde jeg bare vært smart nok til å google oppskriften tidligere.

Nå skal ikke jeg påstå at min blanding er like god som originalen. Men fy f#%n min er god den også. Og ikke minst, relativt enkel å lage.

Egentlig har du antagelig nesten alt i krydderhylla allerede. Med unntak av en liten utfordring kanskje. Limepulver. Og limepulver er kanskje den viktigste ingrediensen som trengs. Det er heller ikke lett å få tak i. Jo da, det finnes sikkert i noen helsebutikker, men jeg kan ikke gå god for de produktene der. Og ja, jeg har sett det hos noen nettbutikker. Men du kan nok glemme å finne det hos ditt nærmeste supermarked.

Så hva gjør en. Lage det også selv. Det er faktisk ikke så vanskelig. Men det tar litt tid.

Oppskriften på min hjemmelagde Tajin er derfor som følger.

  • 2 lime (2 ss limepulver)
  • 3 ss chilipulver (Vanlig styrke)
  • 1 ss havsalt
  • 2 ts sukker(farin)

Først og fremst må det lages limepulver.

Skrell limen. Unngå så mye som mulig av det hvite under skallet. Bruk en kniv, eller rivjern.

Dette må så tørkes. Jeg brukte ovnen. Har du god tid, la det ligge ute i noen døgn så det tørker naturlig. Det blir best da.

Men som sagt, jeg brukt ovnen. Spre limeskallet utover et stekebrett med bakepulver. Sett det i ovnen, 60-70 grader. La ovnsdøren stå på gløtt så fuktighet slipper ut. Dette tar 2-4 timer. Du vet det er klart om det knuser mellom fingrene når du klemmer på skallet.

Deretter må dette knuses. Har du morter? De fleste hjem har ikke det lenger. Jeg brukt kaffekvern. Nyvasket kaffekvern vel å merke. Du kan også prøve stavmikser eller lignende verktøy, eller hente frem en hammer og ta ut litt aggresjon.

Jeg puttet like godt havsaltet oppi kaffekvernen samtidig. Men har du kvernet havsalt trengs ikke det.

Finknus det hele.

Da er det nesten klart. Bland alt sammen (lime og salt) med chilipulver og sukker.

Ta gjerne å smak deg litt frem. Om du f.eks. liker den sterk, er cayennepepper eller Piri Piri fint å bruke litt av. Eller om du har andre typer chilipulver. Men jeg anbefaler at du begynner med standard oppskriften først. Og test det på det du vil. Personlig liker jeg det best på kjøtt og fisk, spesielt om det er grilling! Men det er utrolig godt på tropiske frukter også. Prøv selv, på alt! 🙂

Lagres i lufttett boks, holdbarheten er lang! Eller om du er som meg og bruker det ofte, ha det på et tomt krydderglass.

Må gjerne gange opp denne oppskriften mange ganger. Og når du først har begynt å tørke lime, det er knallgodt alene i bl.a te eller som leskedrikk med bare vann.

Og et lite tips om du har kjøpt lime kun for krydderblandingen. Lag en Tajin paste, erstatt tørket lime med skviset lime. Holdbarheten er ikke så lang, men å så godt!

Buen provecho!