Fårikål for fåreskaller
Fårikål sesongen begynner tidligere og tidligere. Denne nasjonalretten har sitt utspring fra slutten av 1800 tallet. Nei den kommer ikke fra vikingtiden.
Det startet antagelig med gås nedlagt i kål! Men hvem vil ødelegge gåsen på den måten nå?
Visste du at den ble kåret til nasjonalrett av NRK`s Nitimen på 1970 tallet?
Visste du at Fårikålens dag er siste torsdag i september?
Alle bør kunne klare å lage en god fårikål. Det er lett. Ok, det tar opp mot 3 timer, men i arbeid er det kanskje bare snakk om 5-10 minutter. Så er det bare å lene seg tilbake i godstolen, og la lukten tirre naboene.
Dette trenger du for 2-3 store porsjoner:
- 1 stor kjele
- 1 stor hodekål
- 1 kg fårikålkjøtt (Mindre om det er mye kjøtt og lite ben)
- Salt (gjerne havsalt)
- Hel pepper (Eller grovkvernet)
- Mel (om du vil jevne den litt)
- Poteter (Må ha kokte poteter til)
Dette gjør du:
- Grovkutt hodekål. Del kålen i 4, og del så de bitene i 2-3 stykker.
- Legg litt hodekål oppi kjelen. Jeg begynner med kål fordi jeg synes det ofte blir for lite av den. Men husk å røre tidlig, ellers så svir det seg. Noen sverger til å begynne med kjøtt, for å forhindre svidd kål.
- Strø salt, pepper og et tynt lag hvetemel oppå. Vil du ikke ha kraften litt fyldig og jevnet, dropper du hvetemel.
- Legg kjøttstykker i et lag oppå.
- Gjenta punkt 2 – 4 til kjelen er bugnende full eller du har brukt opp alt.
- Hell vann oppi til minst 1/4 del av kjelen.
- Sett på lokk.
- Kok opp på høy varme.
- Når den koker, skru ned til lav varme, og la den småkoke i ca. 2.5 til 3 timer (Lammekjøtt som er mørt kan trenge kortere koketid). Husk å røre av og til så det ikke svir seg i bunn.
- Sett på poteter etter 2 timer.
- Fårikål er ferdig når kjøttet lett kan plukkes fra bena.
- Husk å smake til med salt og pepper før servering. Du smaker selvsagt på kraften, ikke kjøttet!
Noen tips.
- Jeg pleier å spare 1/4 del av hodekålen, og venter med å tilsette den til det har gått ca. 1 1/2 time. Da får du litt kål med mer substans.
- Fårikål uten mye peppersmak er kjedelig. Men jeg hater å spytte eller sile hel pepper mellom tenna. Du får kjøpt pepperkorn holdere som du kan ha i kjelen. Men jeg foretrekker nykvernet pepper.
- Hold et lite øye med den. Ikke noe er verre enn kål som svir seg i bunn av kjelen pga lite kraft/vann. Hell oppi vann om det er i ferd med å skje. Røre/skrape litt med stekespade eller lignende i bunn for at ikke noe skal svi seg.
- Litt frisk rosmarin kan være godt oppi eller oppå til slutt. En god neve eller to bør du bruke når den er frisk. 1 ss eller 2 med tørket går også.
- Fårikål dagen derpå er kanskje enda bedre, men ikke la den stå lunkent overnatten. Da kan du fort få noe som er jævlig surt! Putt den i kjøleskapet eller et sted som er kaldt. Kok den opp, ikke bare varm den, gjerne med litt fersk hodekål (da må den koke i minst 30 minutter).
- En god øl og en Akevitt hører med!
September er en måned full av fårikål tilbud. Det er sjeldent at en betaler mye for kjøtt og kål da. Så ingen grunn til å ikke sette over en kjele eller 5. Inviter noen venner over. Et godt fårikål-lag pleier å bli lystig!