Den ultimate juleribben
Mange meninger om hvordan en skal steke juleribben. Dessverre tar de fleste bare å krydrer, og så hiver den i ovnen. Booooring!
For å få mer og bedre smak, både av ribben og sausen, bør du bruke 5 minutter ekstra før en setter den inn i ovnen.
Skar ruter i svoret og saltet / pepret ribben godt i går, og lot den ligge over natten i kjøleskapet. Ikke vær redd for å ha litt godt med krydder på. De fleste er for møysommelig og forsiktige med dette.
Jeg bruker fortsatt vannbad metoden, altså med en langpanne under en rist. Men oppi langpannen, skal det mer enn bare vann!
Oppi langpannen hadde jeg følgende:
- 2 liter vann
- 2-3 store gulerøtter grovkuttet
- 2-3 selleristenger grovkuttet
- 4-5 sjalottløk grovkuttet
- 1 grovhakket løk
- 10 fedd hvitløk grovkuttet
- 1/2 flaske rødvin (Gjerne den sure du glemte å drikke opp forrige helg)
- 2 kraft terninger okse eller svin.
Så la jeg ribben på en rist, relativt tett oppå langpannen, med svoret ned. Sånn skal den ligge i 45 minutter til 1 time på 150 grader C.
Etter en time, snudde jeg ribben.
Viktig. Den neste timen, tar jeg en øse, og heller kraft fra langpannen, over svoret ca. hvert 15. minutt.
Dette bør gjøre at svoret blir flott og fint. Også gir det en utrolig god smak i tillegg.
Skulle du få behov, kan du kjøre opp varmen til 250 grader, eller skru på grillen i 5 minutter mot slutten, men det bør ikke være nødvendig.
Sausen. Vel, den kraften som nå ligger i langpannen er nydelig. Sausen er så og si ferdig allerede. Sile den, ha den i en kjele med en jevning av smør og mel, eller jevne den etterpå med Maizena hurtigjevning, vann og potetmel eller melk og mel.
Kanskje litt sukkerkulør for å få den fargen du ønsker. Smakes til med salt og pepper om nødvendig. Eller en skvett rødvin og litt Worcestersaus. Men mye ekstra smak i denne kraften er antagelig unødig. Du kan faktisk risikere å måtte spe den ut, fordi smaken er for brautende.
Et lite tips om du ønsker mer julesmak, ha oppi litt konsentrert solbærsaft.
Du serverer selvsagt juleribba med hjemmelaget surkål eller rødkål?